Firmabil – skatt og fradrag

Skal ansatte bruke bil i arbeidstiden? Det finnes flere muligheter å løse dette på, enten med privatbil eller bil som eies eller leases av bedriften.

For bedriften utgjør firmabil noen fradragsberettigede utgifter – både kjøpet av bilen og løpende kostnader. Og for den ansatte kan bruk av bil bli ansett som en gode som skal skattes for. Vi hjelper deg å finne den beste løsningen for deg.

Bruk av bil i jobbsammenheng
Arbeidsgiver kan utbetale kilometergodtgjørelse til ansatte som bruker privat bil i jobbsammenheng. En eventuell bilgodtgjørelse avtales mellom arbeidsgiver og den ansatte (i de tilfeller hvor man ikke er bundet til en tariffavtale) og mange velger da å bruke statens satser for kilometergodtgjørelse. 

Fri bil – firmabil som også brukes privat
Fri bil betyr at en ansatt kan benytte en bil arbeidsgiver eier eller leaser også til privat kjøring. Dette regnes som lønn og den ansatte skal skatte av denne fordelen. Summen den ansatte skal beskattes regnes ut på bakgrunn av flere faktorer, som bilens listepris og årsmodell og er uavhengig av hvor mye bilen faktisk brukes.  

Håndverkerbiler og skatt
Håndverkere med biler som er spesialtilpasset deres yrke vil i noen tilfeller måtte betale skatt, og i andre tilfeller ikke. Håndverkerne kan ha behov for å kjøre yrkesbilen hjem etter arbeidsdagen er over – for å så kjøre direkte ut på oppdrag neste dag. Forholder man seg til hovedregelen skal denne bruken beskattes som en ordinær firmabil. Imidlertid er det laget unntaksregler som gjør at slike biler kan unntas fra alminnelig firmabeskatning.

Fradrag for firmabil
De fleste utgifter bedriften har i forbindelse med firmabil er fradragsberettiget for firmaet. Dette gjelder både kjøpet av bilen og løpende kostnader som drivstoff, vask og vedlikehold. Unntaket er bøter og forelegg som du i de fleste tilfeller ikke får fradrag for.  

Spørsmål om firmabil? Snakk med oss!

Hos oss får du personlig veiledning og gode råd, slik at du kan ta de smarte valgene.

Ta kontakt med en av våre erfarne medarbeidere for en prat.

Bjørn Næss, daglig leder, Partner regnskap
Bjørn Næss
Daglig leder
Hos oss får du smarte systemer og personlig veiledning til din bedrift.