Gaver til ansatte

Ønsker du å gi dine ansatte julegave, jubileumsgave eller bursdagsgave?
Kanskje en arbeidstaker skal gifte seg eller gå av med pensjon? Eller kanskje du ønsker å gjøre stas på en trofast ansatt som har gjort en god arbeidsinnsats gjennom en lengre tjenestetid?

Her er reglene som gjelder i forhold til skatte- og trekkpliktige ytelser
Som arbeids- eller oppdragsgiver skal man opplyse Skatteetaten dersom man gir sine ansatte skatte- og trekkpliktige ytelser. Dette kan være gaver, reiser eller andre frynsegoder, som bruk av firmabil eller internett-abonnement.

Disse ytelsene skal stå i årsoppgaven som de ansatte mottar i januar.

De ansatte har selv plikt til å føre opp verdien av det man har mottatt i skattemeldingen, dersom dette ikke er gjort av arbeidsgiver selv. Det gjelder også for arbeidsmottakeren dersom han eller hun mottar skattepliktig ytelse fra andre arbeidsgivere.

Hvilke gaver er skattepliktige?
Hovedregelen, når det kommer til gaver til ansatte, er at gaver med økonomisk verdi er skattepliktige. Dette kan være gaver i form av kontanter eller frynsegoder som forsikring eller medlemskap på treningssenter.

Likevel finnes det unntak som gjør at du, som arbeidsgiver, kan gi skattefrie gaver til dine ansatte, innenfor satte rammer.

Du kan, for eksempel, gi dine ansatte gaver på inntil 5000 kroner per ansatt i løpet av ett år, skattefritt. Det kan også gis jubileumsgaver på inntil 8000 kroner. Disse gis første gang etter et 20 års langt arbeidsforhold, og kan deretter gis hvert tiende år.

Gaver kan også gis skattefritt dersom en ansatt gifter seg, fyller femti år, går av med pensjon eller går av etter minst ti år i bedriften. Disse gavene har en grense på 4000 kroner.

Skulle gaven overstiger de gitte rammene må arbeidstaker skatte for summen som overskrider grensen.

Spørsmål rundt gaver til ansatte? Snakk med oss!

Hos oss får du personlig veiledning og gode råd, slik at du kan ta de smarte valgene.

Ta kontakt med en av våre erfarne medarbeidere for en prat.

Bjørn Næss, daglig leder, Partner regnskap
Bjørn Næss
Daglig leder
Hos oss får du smarte systemer og personlig veiledning til din bedrift.