Lønnsøkning – hvilke forventninger og krav stilles egentlig?

Står dere i lønnsforhandlinger eller er dere på jakt etter nye arbeidstakere? Dette er prosesser hvor det kan være lurt å se på hvilke forventninger og krav arbeidstakerne har i forhold til lønn og lønnsøkning.

Lønnsveksten har tatt seg opp, og vi er inne i en tid hvor det er historisk høy prisvekst. Tidligere i år ble det også meldt at Norske virksomheter mangler 70.000 arbeidstakere (NAVs bedriftsundersøkelse for 2022). Både prisvekst og mangel på arbeidskraft kan ha innvirkning på lønnsveksten og hvilke forventninger som stilles. I jakten på kompetente arbeidstakere ser vi at flere arbeidsgivere tilbyr høyere lønn.

Hva forventer arbeidstaker?
En arbeidstaker vet at priser på varer og tjenester øker. Det er naturlig at en forventning om lønnsøkning vil være til stede, spesielt i år. Selv om virksomheten ikke er tilknyttet tariffavtale, velger mange virksomheter å følge tariffoppgjøret for å sikre en lønnsvekst i tråd med resten av samfunnet. Hvis dere har gjort dette tidligere, kan det ligge en forventning til at dette skjer også i år.

Hva er du pliktet til?
Arbeidstaker har krav på den lønnen som er angitt i arbeidsavtalen. Utover dette er det enten tariffavtale, arbeidstakers arbeidsavtale eller virksomhetens arbeidsreglement eller personalhåndbok som regulerer hva lønnen skal være og hvilken rett arbeidstaker har til forhandling av lønn. Utover dette er du pliktet til å gi kvinner og menn i samme virksomhet lik lønn for likt arbeid. Det betyr at du må se på faktorer som anstrengelse, ansvar og arbeidsforhold for å vurdere om arbeidet er likt eller av lik verdi.

Vi er en god diskusjonspartner når det kommer til lønnsforhandlinger, betingelser og lønnspolitikk. Kontakt oss for en uforpliktende prat.

Ønsker du hjelp med lønn og lønnsøkning?

Hos oss får du personlig veiledning, gode råd og smarte systemer. På den måten kan du fokusere på det du liker best. Kontakt en av våre erfarne medarbeidere for en prat.
Bjørn Næss, daglig leder, Partner regnskap
Bjørn Næss
Daglig leder
Hos oss får du smarte systemer og personlig veiledning til din bedrift.